augustus 08 2017 0Comment
Vliegtuighangar-SolarXplorer

Frisomat sluit partnership met Zwitserse SolarXplorers

In Payerne (kanton Vaud), in Zwitserland staat een project op til. En wat voor één. In 2018 plant SolarXplorers SA een reis naar de rand van de ruimte. Niets bijzonders, denkt u – het is hen al voorgedaan. Zij het niet dat tot in de stratosfeer – 25 km boven de aarde – wordt gevlogen met een vliegtuig volledig aangestuurd op zonne-energie. Dat de voorbereidingen voor deze recordvlucht op hernieuwbare energie nu al op volle toeren draaien, hoeft geen betoog.

Vliegtuighangar Extra Large

Met een zonnevliegtuig van 25 km de hoogte in vliegen. Een koud kunstje is het niet? “Om zo’n uitdagend project te doen slagen, is continue innovatie key,”licht piloot Raphaël Domjan toe. “Ook in de uitbouw van onze vliegtuighangar met VIP-corner hadden we die vernieuwde aanpak nodig. Ons project is immers tijdelijk. Het atelier moet dus moeiteloos demonteerbaar zijn om nadien elders onder te brengen.” Het gestandaardiseerde modulair concept van staalbouwer Frisomat biedt een prima oplossing.

“Om aan het vliegtuig met 25 m spanwijdte makkelijk te kunnen sleutelen, ontwierpen we bij Frisomat een vliegtuighangar van 30 m breedte met XL schuifpoort.” zegt Joost Van Herck. In een oogwenk kan SolarXplorer het zonnevliegtuig zo in- en uitrijden voor testvluchten of showcases. “Door in te spelen op zulke eisen, bewijst Frisomat perfect te weten waar we met dit eco-avontuur naartoe willen. Ze vertegenwoordigen als bedrijf dezelfde waarden en normen als SolarXplorers SA, en dat heeft de doorslag gegeven in onze samenwerking.”

frisomatadmin