Bulkopslagloods

Testas is een groothandel in non-ferrometalen. Frisomat bouwde in 2016 al een eerste opslagloods voor Testas. En in 2018 deden zij opnieuw een beroep op ons vakmanschap. Wij spraken met Sebastien Hermus van Testas en vroegen hem naar het verloop van onze samenwerking.

PROJECTGEGEVENS

Bouwoplossing:
Klant: Testas
Locatie: Wommelgem
Oppervlakte: 1600m² (2016) en 1100m² (2019)

WIE IS TESTAS

Kunt u kort vertellen wat de core business van uw bedrijf is en wat u beschouwt als de grootste uitdagingen?

Testas is een groothandel in non-ferrometalen, die deel uitmaakt van de groep MCB (Metaalcompagnie Brabant). Dat is dus alles behalve puur staal, denk maar aan aluminium, inox en koper. Hiervoor voorzien wij opslag in de vorm van platen en profielen. Die gaan wij dan klantspecifiek verpakken (bijvoorbeeld een specifieke legering of grootte). Verder staan wij in voor het ruwe zaagwerk, zodat de klant in verdere fase voort kan met het product. Extra toegevoegde waarde aan de producten hoort dan ook niet bij onze core business. De focus van Testas ligt voornamelijk op de Belgische markt, maar ook in Noord-Frankrijk, Luxemburg en een klein stuk van Nederland vindt u ons terug.

INITIËLE BEHOEFTE

Wat was de initiële behoefte binnen uw organisatie om samen met Frisomat een opslagloods te bouwen?

Met onze eerste uitbreiding na de overname in 2008, beseften we dat extra ruimte cruciaal was om het bedrijf nog verder te doen groeien. Daarom besloten we in 2016 een extra loods te laten bouwen, zodat we in ruimte alvast niet tekort schieten. In 2018 kozen we opnieuw voor de diensten van Frisomat voor een nieuwe opslagloods, die eerder dit jaar (2019) opgeleverd werd.

REQUIREMENTS

Welke zaken waren voor u van cruciaal belang bij het realiseren van deze opslagloods om nu en in de toekomst optimaal te kunnen werken?

Voor ons was het voornamelijk belangrijk dat we, na oplevering, zelf nog heel veel vrijheid hadden. Wij maken gebruik van stellingen om materiaal in op te bergen, waardoor het gebruik van tussenkolommen uitermate onhandig is. Met een stalen constructie die het dak volledig draagt, zonder extra ondersteuning van tussenkolommen, hebben we alle vrijheid om de hal in te delen op de manier die ons het beste uitkomt. Indien onze situatie bijvoorbeeld verandert, hebben we nog altijd de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen.

Frisomat bouwt testas loods

EXPERTISE

Wij zijn een samenwerking aangegaan voor het bouwen van uw bulkopslagloods en doel was om samen tot een optimaal resultaat te komen, maar hoe bent u bij Frisomat terecht gekomen en waarom heeft u uiteindelijk voor onze expertise gekozen?

Het hoofdkantoor van Testas is gelegen in Nederland, met als core business staal. Zo ontstond onze voorliefde voor (een) staalconstructie(s). De keuze was dan ook snel gemaakt toen we in 2016 op zoek gingen naar extra opslagruimte.

Frisomat zelf is bij ons al langer bekend, ze zijn namelijk onze achterbuur. Net als wij, kozen ze voor de rustige omgeving van Wommelgem/Wijnegem. Bovendien was er al een bestaande relatie tussen de eigenaar van Frisomat en het management team van Testas. Uiteraard speelt ook Belgische makelij en ons-kent-ons een belangrijke rol: waarom in het onbekende duiken, als je in zee kan gaan met je buur!

We zijn dan ook met Frisomat aan tafel gaan zitten, en dat leidde al snel tot resultaat: onze nieuwe opslagloodsen. De informatiestroom was kort, en zowel het transport als de opvolging verliepen heel vlot.

Hoe heeft u het proces van de bouw van de opslagloods ervaren? 

De bouw van onze eerste opslagloods van Frisomat in 2016 liep van een leien dakje. Zowel de diensten tijdens het proces, als het resultaat, stonden er.

De initiële start van de tweede loods verliep iets minder soepel. Door een aantal interne verschuivingen, ondervonden we problemen, wat zich uitte in een langer durend proces dan gewoonlijk. Frisomat kwam echter meteen in actie en zorgde intern voor de nodige aanpassingen. Mede door de aanwijzing van een andere projectleider, werd er professioneel verder aan het project gewerkt, wat uiteindelijk tot een kwalitatief resultaat leidde. Zowel wat het management van het proces, als de kwaliteit van de loods betreft.

Van zodra de betonnen ringbalk gegoten was, verliep dan ook alles vlot. Ook van de communicatie zijn we zeer tevreden. Bijna iedere morgen kwam de projectleider langs de werf en bespraken we het verloop. Bij een probleem werd ook meteen gecommuniceerd en een oplossing gezocht. De opvolging was dan ook uitermate professioneel.

Testas loods

VANDAAG DE DAG

Op welke manier gebruikt u de bulkopslagloods vandaag de dag binnen uw organisatie en voldoet dat een uw initiële doelstelling?

Testas had voornamelijk een probleem wat ruimte betreft. Met zoveel verschillende afmetingen en legeringen, afhankelijk per klant, hapert de logistiek bij een tekort aan opslagplaats. Met een stalen loods van Frisomat konden we extra ruimte creëren, absoluut noodzakelijk voor onze sector, want ‘als je het niet hebt liggen, verkoop je het niet’.  Onze loodsen worden dan ook als bulkopslaghal gebruikt voor vlakke platen, om zo de opslagcapaciteiten uit te breiden.

NIEUWE UITDAGINGEN

Zijn er nieuwe uitdagingen die spelen en waarvoor u opnieuw een beroep zou doen op Frisomat?

Momenteel bespreken we een groeiplan voor eventuele uitbreiding, maar dat uit zich voorlopig enkel in een marktonderzoek naar het potentieel. Extra ruimte zal er echter zeker voor nodig zijn, waarvoor we graag terug met Frisomat willen samenwerken.

“Door de doelgerichte actie die Frisomat ondernam, en de professionele opvolging van de projectleider, leverde Frisomat dan ook een uitstekend resultaat.”

ADVIES

Welke adviezen zou u toekomstige organisaties die een loods willen bouwen willen meegeven?

Voor je overgaat tot het effectieve bouwen van een stalen loods, laat je het best een bodemsondering uitvoeren. Zo weet je perfect wat de kwaliteit van je ondergrond is. Zo ga je al een heleboel onduidelijkheid uit de weg, én gaat het proces veel sneller vooruit. Zowel de berekening van de fundering als het gieten van de betonplaat kan zo een stuk vlotter verlopen.  Bovendien is staalbouw een goede keuze voor een opslaghal. Zo heb je namelijk in een recordtijd een afgewerkte opslaghal, waar je meteen mee aan de slag kan.

Zoekt u een loods van topkwaliteit?